Predstavnici Udruženja Pravi požar i ReMi, uz podršku OSCE-a BiH, održali su 27. aprila online radni sastanak sa organizacijama civilnog društva iz BiH i regije.

Usaglašene su zajedničke aktivnosti i akcije za naredni period, a na temu izgradnje mira. Sve organizacije – učesnice sastanka su između ostalog i aktivne na temama kao što su suočavanje sa prošlošću, mirovna edukacija, izgradnja mira, nenasilno rješavanje konflikata itd. Predstavljeni su trenutni projekti, a nakon toga se razgovaralo o mogućnostima povezivanja i proširivanja njihovih specifičnih aktivnosti koje su komplementarne i primjenjive u lokalnim zajednicama.

Kao podrška sastanku, mirovni aktivisti iz Srbije i Hrvatske su predstavili alate koje koriste u aktivnostima izgradnje mira u svojim zemljama. Razmatrane su ideje o korištenju postojećih alata/dobrih praksi, koje primjenjuju organizacije civilnog društva kao pomoć lokalnim zajednicama u izgradnji mira. Učesnici sastanka su se usaglasili da izbjegnu izgradnju novih formalnih mreža NVO i da se usredsrede na konkretne aktivnosti i pitanja saradnje. Cilj sastanka bio je razmjena iskustava u oblasti izgradnje mira i predlaganje inicijativa za sprovođenje konkretnih zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

Zaključak sastanka je da se poveća broj aktivnosti na izgradnji mira u BiH, ali i da se organizuje zajednička konferencija organizacija civilnog društva na ovu temu, na kojoj bi se informisala javnost, ali i donosioci odluka na svim nivoima vlasti u BiH o potrebi sistemskih rješenja u oblasti izgradnje mira te ponudili alati i modeli u oblasti mirovnog rada koji bi se primjenjivali na svim nivoima.

Učesnici sastanaka bili su: Spasoje Kulaga (Pravipožar, Derventa), Lučiano Kaluža (ReMI Mreža, Derventa), Mikele Parente (ForumZFD, Sarajevo), Branislava Vajagić (Centar za ratnu traumu, Novi Sad), Amer Delić (Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd), Srđan Ostojić (Perpetum Mobile, Banja Luka), Miralem Tursinović (Omladinski resursni centar BiH, Tuzla), Otto Rafai (RAND, Sesvete), Mirna Dabić (aktivistica za prava žena i rodnu ravnopravnost, Doboj), Edin Ramulić (Fondacija za izgradnju kulture sjećanja, Prijedor), Ivan Lupis (UNDP, Sarajevo), Una Telegrafčić (Mreža mira BiH, Sarajevo), Mladen Stojičić (OSCE) i Mark Hanbury (OSCE).

Misija OSCE-a u BiH je već ranije prepoznala aktivnosti Udruženja “Pravi požar” i podržavala je njegov rad u proteklom periodu.