U okviru projekta “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini”, Udruženje “Pravipožar” je početkom novembra u Kakmužu kod Gračanice okupilo predstavnike mirovnih i civilnih organizacija iz cijele zemlje na prvom tematskom sastanku koji kao krajnji ima za cilj kreiranje strategije za izgradnju trajnog mira i kohezije.

Učesnici iz Foruma civilne mirovne službe iz Sarajeva, Centra za mlade Prijedor, Udruženja porodica sa troje i više djece iz Doboja, Udruženja žena “Maja” Kravica, Udruženja žena žrtava rata “Suze” Brčko, Udruženja Forum žena Bratunac, Mirovne akademije Sarajevo i “Budi muško kluba” iz Banjaluke diskutovali su o zajedničkim vrijednostima, ciljevima i aktivnostima koje provode na polju izgradnje mira.

Prvi seminar bio je posvećen upoznavanju i umrežavanju, kako bi se izgradila “sigurna zona” za diskusiju i razmjenu ideja. Razgovaralo se o značenju mira i o tome šta on zapravo predstavlja u bosanskohercegovačkom društvu. Razmijenjene su priče i iskustva, a posebno je naglašena potreba za redefinisanjem termina kao što su “izgradnja mira”, “pomirenje” i “izgradnja povjerenja”, jer su se one u javnom prostoru “izlizale”. Bilo je riječi i o medijskim narativima koji doprinose razdoru u BiH.

Kroz rad u grupama, učesnici su identifikovali ključne izazove i faktore konflikta, uključujući zamrznute konflikte, etnonacionalističku retoriku, nedostatak vladavine prava, odlazak produktivnog stanovništva iz zemlje, ekonomske probleme i uticaj međunarodnih interesa. Također, diskutovano je o važnosti malih, lokalnih organizacija u procesu izgradnje mira.

Trening je vodio konsultant i trener Ilija Trninić, koji je fokusirao diskusiju na uspostavljanje vrijednosti mira i identifikaciju ranijih uspješnih inicijativa za mir i pomirenje. Zaključeno je da su te inicijative bile uspješne jer su ih krasili: empatija, transparentnost, solidarnost, profesionalnost i fokusiranost u radu, rad s mladima, međunarodna podrška te oslanjanje na iskustva zajedničkog življenja kao ključni principi.

U BiH ne postoje mirovne strategije na državnom niti lokalnom nivou, a govor mržnje prisutan je u svim sferama društva. Istovremeno, aktuelna je najava zakonskih rješenja koja ograničavaju djelovanje organizacija civilnog društva. Zbog svega toga, ovakvi skupovi su od iznimne važnosti.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će se nastaviti rad na dva segmenta: definisanju vrijednosti mira i razvijanju instrumentarija za prikupljanje podataka o lokalnim mirovnim organizacijama, kako bi se moglo početi s radom na terenu. Sljedeći sastanak zakazan je za 23-25. novembra 2023. godine.

Projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.