Predstavnici Udruženja Pravi požar i ReMi, uz podršku OSCE-a BiH, održali su online radni sastanak 27. travnja s organizacijama civilnog društva iz BiH i regije.

Dogovorene su zajedničke aktivnosti za sljedeće razdoblje na temu izgradnje mira. Sve organizacije koje sudjeluju na sastanku, između ostalog, aktivne su na temama poput suočavanja s prošlošću, mirovnog obrazovanja, izgradnje mira, nenasilnog rješavanja sukoba itd. Predstavljeni su trenutni projekti, praćeni mogućnostima povezivanja i proširivanja njihovih specifičnih aktivnosti koje su komplementarne i primjenjive u lokalnim zajednicama.

Kao potporu sastanku, mirovni aktivisti iz Srbije i Hrvatske predstavili su alate koje koriste u aktivnostima izgradnje mira u svojim zemljama. Razgovarano je o idejama o korištenju postojećih alata / dobrih praksi koje organizacije civilnog društva primjenjuju kako bi pomogle lokalnim zajednicama u izgradnji mira. Sudionici sastanka složili su se izbjegavati izgradnju novih formalnih mreža nevladinih organizacija i usredotočiti se na određene aktivnosti i pitanja suradnje. Cilj sastanka bio je razmjena iskustava na polju izgradnje mira i predlaganje inicijativa za provedbu konkretnih zajedničkih aktivnosti u narednom razdoblju.

Zaključak sastanka je povećanje broja aktivnosti na izgradnji mira u BiH, ali i organiziranje zajedničke konferencije organizacija civilnog društva na ovu temu koja bi informirala javnost i donositelje odluka na svim razinama vlasti u BiH o potrebi za sistemska rješenja u području izgradnje mira i ponuđeni alati i modeli u području mirovnog rada koji bi se primjenjivali na svim razinama.

Sudionici sastanaka bili su: Spasoje Kulaga (Pravipožar, Derventa), Luciano Kaluža (ReMI Mreža, Derventa), Mikele Parente (ForumZFD, Sarajevo), Branislava Vajagić (Centar za ratne traume, Novi Sad), Amer Delić (Centar za nenasilnu akciju Sarajevo / Beograd), Srđan Ostojić (Perpetum Mobile, Banja Luka), Miralem Tursinović (Resursni centar za mlade BiH, Tuzla), Otto Rafai (RAND, Sesvete), Mirna Dabić (aktivistica za ženska prava i rodnu ravnopravnost, Doboj), Edin Ramulić Zaklada za izgradnju kulture sjećanja, Prijedor), Ivan Lupis (UNDP, Sarajevo), Una Telegrafčić (Mirovna mreža BiH, Sarajevo), Mladen Stojičić (OSCE) i Mark Hanbury (OSCE).

Misija OSCE-a u BiH ranije je prepoznala aktivnosti Udruženja “Pravi požar” i podržavala njegov rad u prošlosti.