Veterani Udruženja za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravipožar” u toku avgusta 2023. godine održali su sedam plodonosnih radionica sa šest grupa mladih i jednom grupom žena u okviru programa “Konstruktivna upotreba veteranskog dijaloga” i uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tuzla, Prozor-Rama, Tešanj, Banja Luka, Velika Kladuša, Doboj i Vareš bili su gradovi u kojima su timovi ratnih veterana i facilitatora pokretali teme pod nazivom “Zajedno za dijalog”. U svakoj od ovih sredina uspostavljena je saradnja sa lokalnim partnerskim omladinskim i aktivističkim organizacijama, čime se ukupni broj dijaloških radionica “Pravog požara” od 2011. godine i s ciljem izgradnje društva mira približava brojci od 150.

Radionice su okupile učesnike svih generacija, od mladih sa 14 godina u Varešu pa sve do starijih žena u Velikoj Kladuši. Program koji “Pravipožar” realizuje osmislio je Centar za ratnu traumu iz Novog Sada, a ima za cilj da omogući razgovore tri veterana iz tri vojske koje su ratovale u BiH od 1992. do 1995. godine sa mladima, uz podršku psihologa/inja i drugih stručnih osoba.

“Iz radionice izlazim sa razmišljanjem koliko su naše društvo, odnosno mladi ljudi, i danas podložni uticaju stereotipa, ksenofobije i predrasuda prema drugima i drugačijima”, samo je jedan od brojnih komentara učesnika.

Spasoje Kulaga, prvi čovjek Udruženja i mirovni aktivista koji decenijama radi na razbijanju predrasuda i širenju važnih poruka o besmislu ratovanja, istakao je kako se raduje što sve više sredina otvara svoja vrata i što su i avgustovske radionice bile prilika da mlade potaknu na kritičko razmišljanje.

“Kao društvo moramo više raditi na prepoznavanju traume koja je ostala od rata jer je to preduslov za opšte ozdravljenje. Veterani govore o teškim temama, to nije lako slušati, ali je neophodno ako se želimo izboriti sa posljedicama rata koje osjećamo i danas. Želja nam je da se veteranima, koji su najpozvaniji da rade na prevenciji mržnje i nasilja među mladima, pridruži što više ljudi, da podrži naše napore kako bismo bili jači i zajedno rušili narative o ‘nama’ i ‘njima’, a razgovorom doprinijeli da više nikad niko ne upadne u zamku besmisla kakvu predstavlja sukob”, izjavio je Kulaga i dodao da uvijek ističu da ako oni kao nekadašnji vojnici na suprotstavljenim stranama mogu sarađivati, zašto to ne bi mogli i svi drugi.

Dijaloške radionice Udruženja usmjerene su ka postizanju neophodnog povjerenja i razumijevanja, te ka procesu suočavanja s prošlošću, što je jedan od 14 prioriteta koje je EU postavila pred Bosnu i Hercegovinu na njenom putu pridruživanja porodici demokratski uređenih evropskih zemalja.