Veterani Udruge za potporu braniteljima, obiteljima i stradalnicima rata u BiH „Pravipožar“ održali su u kolovozu 2023. godine sedam plodonosnih radionica sa šest grupa mladih i jednom grupom žena u sklopu „Konstruktivno korištenje braniteljskog dijaloga“ i uz potporu Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Tuzla, Prozor-Rama, Tešanj, Banja Luka, Velika Kladuša, Doboj i Vareš bili su gradovi u kojima su timovi branitelja i voditelja pokrenuli teme pod nazivom „Zajedno za dijalog“. U svakoj od ovih sredina uspostavljena je suradnja s lokalnim partnerskim omladinskim i aktivističkim organizacijama, čime je ukupan broj dijaloških radionica „Pravipožar“ od 2011. godine i s ciljem izgradnje društva mira približava brojci od 150.

Radionice su okupile polaznike svih generacija, od 14-godišnjaka u Varešu do starijih žena u Velikoj Kladuši. Program koji provodi “Pravipožar” osmislio je Centar za ratnu traumu iz Novog Sada, a cilj mu je omogućiti razgovor trojice veterana triju vojski koje su se borile u BiH od 1992. do 1995. s mladima, uz podršku psihologa i drugih stručnih osoba.

„Odlazim s radionice razmišljajući koliko je naše društvo, odnosno mladi, još uvijek podložno utjecaju stereotipa, ksenofobije i predrasuda prema drugima i drugačijima“, samo je jedan od brojnih komentara sudionika.

Spasoje Kulaga, prvi čovjek Udruge i mirovni aktivist koji desetljećima radi na razbijanju predrasuda i širenju važnih poruka o besmislu rata, istaknuo je kako mu je drago što sve više zajednica otvara svoja vrata i što su ove radionice u kolovozu bile i prilika za poticanje mladih na kritičko razmišljanje.

“Kao društvo moramo više raditi na prepoznavanju traume zaostale iz rata jer je to preduvjet općeg ozdravljenja. Branitelji govore o teškim temama, nije ih lako slušati, ali je potrebno ako se želimo nositi s posljedicama rata koje i danas osjećamo. Želja nam je da se braniteljima, koji su najpozvaniji raditi na prevenciji mržnje i nasilja među mladima, pridruži što veći broj ljudi, podrže naša nastojanja kako bismo bili jači i zajedno rušili narative o ‘nama’ i ‘njima’, te da razgovorom doprinesemo da više nikada nitko ne upadne u zamku besmisla koju predstavlja sukob”, rekao je Kulaga i dodao kako uvijek ističu da ako oni kao bivši vojnici na suprotstavljenim stranama mogu surađivati, zašto ne bi mogli i svi ostali.

Dijaloške radionice Udruge usmjerene su na postizanje potrebnog povjerenja i razumijevanja, te na proces suočavanja s prošlošću, što je jedan od 14 prioriteta koje je EU postavila pred Bosnu i Hercegovinu na putu ulaska u obitelj demokratski uređenih europskih zemalja.