Nakon dva ciklusa edukacija za ratne veterane i stručne osobe posvećenih traumi i komunikaciji, sasvim je jasno da postoji ogromna potreba da se u današnjoj BiH govori o tim temama. Kako je istaknula psihologinja Branislava Stević iz Centra za ratnu traumu Novi Sad, edukativni seminari koji su održani u Ključu i na Vlašiću s ciljem osnaživanja branitelja bili su vrlo uspješni, iako ove teme nisu nimalo lake ni jednostavne, pogotovo kada je riječ o osobnim traumama.

“Najvažniji je stalni fokus grupe, iako u grupi ima i branitelja s posljedicama teških ozljeda. Ponekad je bilo potrebno usporiti intenzitet predavanja i interaktivnog rada kako bi svi mogli pratiti temu podjednako dobro, uključujući i stručnjake, psihologe, sociologe i socijalne radnike, ali i branitelje”, rekla je edukatorica.

Kao glavni dojam navela je nevjerojatnu potrebu sudionika za razgovorom o ovim temama, čak iu pauzama kada se “provjetre, dorade sadržaj, ponove izrečeno i tako obrađuju traumu”.

“To nam samo govori koliko je tema kojom se bavimo važna za ljude, bez obzira s koje životne pozicije dolazili. Značajno je da je sljedeća tema prevencija izgaranja, jer je bitno da se pomažućim profesijama i braniteljima koji će biti uključeni u rad grupa za podršku uče i shvaćaju koliko je potrebno zaštititi se“, kazala je psihologinja.

Uz Stević, s veteranima i stručnjacima u Ključu radila je Milica Jakšić Kollárs, a na Vlašiću Dragan Žuljević. Polaznici edukativnih seminara bili su iz Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca, Livna, Bosanskog Grahova, Glamoča, Ribnika, Ključa, Drvara i Sanskog Mosta.

Ovaj projekt služi kao podrška osobama s ratnim iskustvom u procesu suočavanja s traumama i stresom, a organizira ga Udruga za potporu braniteljima, obiteljima i žrtvama rata u BiH “Pravipožar”, uz potporu međunarodnih organizacije.

Program „Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata“ osmislio je Centar za ratnu traumu Novi Sad i već se godinama uspješno provodi na području podrške oboljelima od PTSP-a kako bi branitelji, bez obzira na porijeklo i stranu na kojoj su bili u ratu, naučili procesuirati proživljena traumatična ratna iskustva, kao i pružiti im znanja i vještine za rad u lokalnim sredinama.

Stević je preporučila stalnu mogućnost online konzultacija sa stručnjacima kako bi polaznicima programa bila pružena kontinuirana podrška u rješavanju za njih važnih pitanja.

Udruga “Pravipožar” nastavlja rad s kategorijama koje mogu biti nositelji promjena u društvu, te je ključno doprinijeti njihovom oporavku i povezivanju kako bi se razorile predrasude, unaprijedilo mentalno zdravlje svećenstva i započelo graditi trajni mir i potporu. u BiH.

Projekt „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz suradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ financira Fond za izgradnju mira Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (PBF), a provode ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u ime naroda Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.