Od 29. rujna do 1. listopada u Ključu je održan prvi od četiri edukativna seminara namijenjena profesionalcima i predstavnicima braniteljskih udruga u Bosni i Hercegovini.

Seminar je organizirala Udruga za potporu braniteljima, obiteljima i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini „Pravipožar“ u sklopu šireg projekta „Unaprjeđenje socijalne kohezije kroz suradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“.

U projekt su bili uključeni sudionici iz Ključa, Livna, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Glamoča, Drvara, Mrkonjić Grada i Ribnika s ciljem uspostave čvršće suradnje između lokalnih zajednica u BiH i jačanja međunacionalnih odnosa kroz fokusiranje i prevladavanje neriješene ratne traume. Koristeći metodologiju „Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata“, seminar je kvalitetno educirao predstavnike braniteljskih udruga i profesionalce kako bi postali svjesniji uloge koju mogu imati u izgradnji mira u svojim zajednicama.

Trodnevna edukacija održana je pod vodstvom stručnjakinja Centra za ratnu traumu Novi Sad Branislave Stević i Milice Jakšić Kollárs. Sudionici su educirani o programu „Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata“ koji dodatno jača kapacitete braniteljskih udruga za pružanje podrške svojim članovima.

Udruga „Pravipožar“ još jednom je dokazalo svoju predanost razvoju lokalnih zajednica i izgradnji trajnog mira u našoj zemlji, a predsjednik Udruge Spasoje Kulaga najavio je nove radionice koje će omogućiti braniteljima i stručnjacima da razgovaraju o ratnim traumama, PTSP-a, mehanizama podrške i načina da svoja iskustva konstruktivno iskoriste u svojim sredinama u radu s članovima svojih udruga.

Projekt „Unaprjeđenje socijalne kohezije kroz suradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ financira Fond za izgradnju mira Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (PBF), a provodi ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u ime naroda Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.