U sklopu projekta “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini”, Udruženje “Pravipožar” je početkom studenog u Kakmužu kod Gračanice okupilo predstavnike mirovnih i civilnih organizacija iz cijele zemlje na prvom tematskom skupu, čiji je krajnji cilj stvaranje strategije za izgradnju trajnog mira i kohezije.

Sudionici iz Foruma civilne mirovne službe iz Sarajeva, Centra za mlade Prijedor, Udruge obitelji s troje i više djece iz Doboja, Udruge žena „Maja“ Kravica, Udruge žena žrtava rata „Suze“ Brčko, Udruženja Forum žena Bratunac, Mirovne akademije Sarajevo i “Budi muško kluba” iz Banjaluke razgovarali su o zajedničkim vrijednostima, ciljevima i aktivnostima koje provode na polju izgradnje mira.

Prvi seminar bio je posvećen međusobnom upoznavanju i umrežavanju, kako bi se izgradila „sigurna zona“ za raspravu i razmjenu ideja. Razgovaralo se o značenju mira i što on zapravo predstavlja u bosanskohercegovačkom društvu. Razmijenjene su priče i iskustva, a posebno je naglašena potreba redefiniranja pojmova kao što su “izgradnja mira”, “pomirenje” i “izgradnja povjerenja”, jer su postali “istrošeni” u javnom prostoru. Bilo je riječi i o medijskim narativima koji doprinose razdoru u Bosni i Hercegovini.

Kroz grupni rad sudionici su identificirali ključne izazove i faktore sukoba, uključujući zamrznute sukobe, etnonacionalističku retoriku, nedostatak vladavine prava, odlazak produktivnog stanovništva iz zemlje, ekonomske probleme i utjecaj međunarodnih interesa. Također, razgovaralo se o važnosti malih, lokalnih organizacija u procesu izgradnje mira.

Trening je vodio konzultant i trener Ilija Trninić, koji je raspravu usmjerio na utvrđivanje vrijednosti mira i identificiranje prethodnih uspješnih inicijativa za mir i pomirenje. Zaključeno je da su ove inicijative bile uspješne jer ih karakteriziraju: empatija, transparentnost, solidarnost, profesionalnost i fokus u radu, rad s mladima, međunarodna potpora i oslanjanje na iskustva zajedničkog života kao ključna načela.

U BiH ne postoje mirovne strategije ni na državnoj ni na lokalnoj razini, a govor mržnje prisutan je u svim sferama društva. Istovremeno, aktualna je najava zakonskih rješenja koja ograničavaju djelovanje organizacija civilnog društva. Zbog svega toga važnost ovakvih okupljanja je izuzetno velika.

Na kraju sastanka zaključeno je da će se nastaviti rad na dva segmenta: definiranje vrijednosti mira i razvoj instrumenata za prikupljanje podataka o lokalnim mirovnim organizacijama, kako bi se mogao započeti rad na terenu. Sljedeći susret zakazan je za 23.-25. studeni 2023.

Projekt „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ financira Služba za instrumente vanjske politike Europske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju, a zajednički ga provode Europska unija u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Misija OESS-a u BiH i Vijeće Europe – Ured u Sarajevu.