Udruga “Pravipožar” u suradnji sa stručnjacima Centra za ratnu traumu Novi Sad uspješno je završila treći modul edukacije za branitelje i voditelje skupina osoba s ratnim iskustvom. Od 10. do 12. studenog u Tesliću sa polaznicima su radile psihologinje Milica Jakšić Kollárs i Branislava Stević.

“Tijekom ovog modula bavili smo se temom sindroma sagorijevanja. Ta je tema iznimno važna za sve sporedne uloge, pa tako i za uloge voditelja grupe”, objasnila je Jakšić Kollárs.

Kao poseban uspjeh istaknula je visoku razinu povezanosti grupe.

“Svi sudionici aktivno su sudjelovali u grupnom radu i raspravama. Branitelji su svoje uvide i perspektive prenijeli dijelu grupe koju čine stručnjaci pomagačkih profesija, što je bilo od posebne važnosti. S druge strane, stručnjaci pomagačkih struka njegovali su odnos otvorenosti, uvažavanja, uvažavanja i kolegijalnosti u razmjeni s braniteljima, a ujedno su jasno prezentirali vrlo korisna iskustva iz prakse vođenja najrazličitijih skupina korisnika i klijenata“, rekla je edukatorica nakon radionice.

Sudionici su se družili i izvan formalnih okvira obrazovanja, razmjenjujući mišljenja, stavove i iskustva tijekom neformalnog druženja.

“Stječe se dojam da je stvoreno malo zajedništvo, ali i čvršće veze među polaznicima. Veselimo se početku neposrednog rada naših budućih voditelja i nestrpljivo čekamo zadnji modul”, zaključila je stručnjak Centra za ratnu traumu.

Podsjetimo, trodnevni seminari, prethodno održani u Ključu i Vlašiću, namijenjeni su edukaciji branitelja i profesionalaca iz devet gradova u Bosni i Hercegovini – Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca, Livna, Bosanskog Grahova, Glamoča, Ribnika, Ključ, Drvar i Sanski Most. Kroz program „Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata“ sa sudionicima se obrađuju teme poput traume i PTSP-a, a sve s ciljem preispitivanja ratnog iskustva i osvještavanja uloge koju mogu imati u izgradnji mira u svojim zajednicama. Istovremeno se osnažuju i stručnjaci iz lokalnih zajednica za pružanje socijalnih usluga i podrške braniteljima u budućem radu kroz postojeće sustave poput centara za socijalnu zaštitu i centara za mentalno zdravlje.

Razmjena iskustava i jačanje međusobnog poštovanja i razumijevanja put je kojim Udruga “Pravipožar”, koja okuplja branitelje iz svih nekadašnjih sukobljenih formacija, već 12 godina vodi društvo u Bosni i Hercegovini.

Projekt „Unaprjeđenje socijalne kohezije kroz suradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ financira Fond za izgradnju mira Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (PBF), a provode ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u ime naroda Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.