Ključ je od 29. septembra do 1. oktobra bio mjesto održavanja prvog od četiri edukacijska seminara namijenjena stručnim osobama i predstavnicima veteranskih udruženja u Bosni i Hercegovini.

Seminar je organizovalo Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravipožar” kao dio šireg projekta “Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini”.

Projektom su obuhvaćeni učesnici i učesnice iz Ključa, Livna, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Glamoča, Drvara, Mrkonjić Grada i Ribnika s ciljem uspostavljanja snažnije saradnje među lokalnim zajednicama u BiH i jačanja međuetničkih odnosa fokusiranjem i prevazilaženjem nerazriješene ratne traume. Korištenjem metodologije “Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata”, seminar je pružio kvalitetnu edukaciju predstavnicima veteranskih udruženja i stručnim osobama  kako bi postali svjesniji uloge koju mogu imati u izgradnji mira u svojim zajednicama.

Trodnevna edukacija realizovana je pod vodstvom stručnjakinja Centra za ratnu traumu Novi Sad Branislave Stević i Milice Jakšić Kollárs. Učesnici su edukovani o programu “Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata”, čime se dodatno osnažuju kapaciteti veteranskih udruženja da pruže podršku svojim članovima/icama.

Udruženje “Pravipožar” i ovoga puta dokazalo je svoju posvećenost razvoju lokalnih zajednica i izgradnji trajnog mira u našoj zemlji, a predsjednik Udruženja Spasoje Kulaga najavio je nove radionice koje će stvoriti prilike za veterane i stručne osobe da razgovaraju o ratnim traumama, PTSP-u, mehanizmima podrške i načinima da svoje iskustvo konstruktivno iskoriste u svojim sredinama u radu sa članovima svojih udruženja.

Projekat “Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.