Mi, veterani rata iz svih nekada zaraćenih strana u BiH, okupljeni u Udruženju “Pravipožar” s plemenitim ciljem zagovaranja mira, odlučno pozivamo na prekid zapaljive retorike, prijetnjama sukobima kao i pominjanju rata sa ciljem prikupljanja političkih poena i poigravanjem sa budućnošću svih nas.

Vjerujemo da su veterani najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posljedicama i da je naša uloga mirovnih aktivista jedini ispravan put za normalnu budućnost na ovim prostorima. Pozivamo sve ljude dobre volje koji su svjesni kakve užase rat nosi da nam se pridruže u potpisivanju peticije. Zajedno se suprostavimo govoru mržnje i pozivima na rat kako bi se glas razuma čuo što dalje! Nadglasajmo u javnom prostoru one koji rat spominju čim im zatreba alibi za njihovu nesposobnost da pregovaraju i dogovaraju se, i to bez ikakve odgovornosti za izrečeno!

Podsjećamo da je tokom četverogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini poginulo oko 100.000 ljudi, na stotine hiljada je ranjeno i raseljeno, te da još uvijek tragamo za nestalima na svim stranama. Prijetnje novim sukobima stvaraju ambijent koji tjera ljude iz zemlje, razara ekonomiju, guši izgradnju demokratskog društva i prosperitet.

O ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u BiH nije donijela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se istorija ne ponovi, odnosno da se bolna iskustva koja smo svi prošli iskoriste za sprečavanje bilo kakvih budućih sukoba. To je cilj kojem je naše udruženje posvećeno od svog osnivanja i upravo zato već više od deceniju aktivno radimo sa mladima, veteranima, ženama i brojnim drugim grupama. Dijalog i mir nemaju alternativu.

Rad Udruženja “Pravipožar” možete pratiti i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.