Mi, branitelji iz svih bivših zaraćenih strana u BiH, okupljeni u Udrugu “Pravipožar” s plemenitim ciljem zagovaranja mira, snažno pozivamo na prestanak huškačke retorike, prijetnji sukobom i spominjanja rata s ciljem skupljanja političkih poena i igranja s budućnošću svih nas.

Vjerujemo da su branitelji najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posljedicama, te da je naša uloga mirovnih aktivista jedini pravi put za normalnu budućnost na ovim prostorima. Pozivamo sve ljude dobre volje koji su svjesni ratnih strahota da nam se pridruže u potpisivanju peticije. Zajedno, suprotstavimo se govoru mržnje i pozivima na rat kako bi se glas razuma čuo što dalje! Preglasajmo javno one koji spominju rat čim im treba alibi za nesposobnost pregovaranja i dogovora, a bez ikakve odgovornosti za izrečeno!

Podsjećamo, tijekom četverogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini ubijeno je oko 100.000 ljudi, stotine tisuća je ranjeno i raseljeno, a za nestalima se još traga na svim stranama. Prijetnje novim sukobima stvaraju okruženje koje tjera ljude iz zemlje, uništava gospodarstvo, guši izgradnju demokratskog društva i prosperiteta.

O ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u BiH nije donijela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se povijest ne ponavlja, odnosno da se bolna iskustva kroz koja smo svi prošli iskoristili za sprječavanje budućih sukoba. To je cilj kojemu je naša udruga posvećena od svog osnutka i zato već više od desetljeća aktivno radimo s mladima, braniteljima, ženama i mnogim drugim skupinama. Dijalog i mir nemaju alternativu.

Rad Udruge “Pravipožar” možete pratiti i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.