Spasoje Kulaga, osnivač i predsjednik Udruge za podršku braniteljima, obiteljima i žrtvama rata u BiH “Pravipožar”, dobitnik je Mirovne nagrade “Goran Bubalo” za 2023. godinu.

Na 11. dodjeli ovih nagrada, koja je upriličena na Međunarodni dan mira, 21. rujna, Kulaga je dobio priznanje za borbu protiv nasilja i nepravde, za suočavanje s prošlošću, hrabrost, otpor i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

Nagrada za mir “Goran Bubalo” odaje priznanje domaćim herojima i herojima koji žive i šire najviše ljudske vrijednosti, a Kulaga je svoj životni put posvetio upravo takvoj misiji, izabravši nimalo lak put ujedinjenja branitelja koji su bili na suprotstavljenim stranama. u proteklom ratu i vodeći ih na put mirovnog aktivizma i rada s mladima, ženama stradalnicima rata i ostalim braniteljima.

Dodjela mirovne nagrade Goran Bubalo

“Moj tim, na koji sam najviše ponosan, čine branitelji svih vojski i vrlo je rijedak slučaj da branitelji rade na izgradnji mira. Naš rad na terenu, u lokalnim zajednicama, izvorno ima za cilj donijeti mir braniteljima kao pojedincima. Naša iskustva govore koliko je to važno, jer na taj način donosimo mir obiteljima i preko njih ga širimo na cijelo društvo“, rekao je prvi čovjek Udruge „Pravipožar“ na svečanoj ceremoniji održanoj u Sarajevu.

Uz Kulagu, u istoj kategoriji nagrađena je i Štefica Galić, a Lejla Kusturica, Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević osvojile su Specijalnu nagradu za borbu protiv nasilja u okolišu i zaštitu prirode, dok je Mirovnu nagradu za odgoj za mir dobila Javna ustanova Srednja tehnička škola iz Tešnja za rad na multietničkom razumijevanju među mladima i za promicanje mirovnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Mreža za izgradnju mira svake godine dodjeljuje nagradu za mir “Goran Bubalo”, kojom prepoznaje i podržava iznimne napore pojedinaca koji se zalažu za obnovu mira, očuvanje i promicanje pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.