Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini “Pravi požar” poziva omladinska i druga udruženja u zemlji i regionu na saradnju.

Ukoliko želite da članovi i članice vaše organizacije, institucije ili udruženja građana učestvuju u Dijalogu “Veterani i mladi”, koje u gradovima širom BiH organizuje Udruženje “Pravi požar” u okviru programa Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva (KUVI), kontaktirajte nas.

Udruženje “Pravi požar” od svog osnivanja 2011. godine u Derventi održalo je 90 dijaloških radionica podstičući izgradnju društva mira u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo radu sa mladima, veteranima, ženama i drugim kategorijama stanovništva koje su na neki način ili žrtve ili osjećaju posljedice rata. Članovi i članice našeg dobrovoljnog, nevladinog, nestranačkog i neprofitnog udruženja su veterani obučeni za provođenje programa, a sa njima sve vrijeme rade stručni saradnici psiholozi/ginje-facilitatori/ke.

U okviru dijaloga koje organizujemo, aktivno radimo na uključivanju ratnih veterana i članova i članica njihovih porodica u razvoj društva. Naši modeli rada kombinovani od znanja i iskustva nude novi način rada i drugačiji pristup pojedinim ciljnim grupama. Ovaj model zasniva se na otvaranju dijaloga između veterana i mladih. Kao takav, on je primjenjiv u praksi u radu sa neformalnim i formalnim omladinskim udruženjima ili omladinskim grupama, savjetima učenika, navijačkim grupama itd.

Među ciljevima KUVI programa su: upotreba veteranskih iskustava s ciljem prevencije nasilja, otvaranje dijaloga i izgradnje mira, razumijevanje ratne traume i njenih posljedica na pojedinca/ku, porodicu i društvo, razbijanje predrasuda o ratnim veteranima i mladima, davanje kredibiliteta ratnim veteranima i njihovom ratnom iskustvu u društvu, prikaz stvarne slike rata kroz ličnu perspektivu, upotreba veteranskog iskustva u razumijevanju neprijatelja te kritički pogled veterana na rat i nasilje.

Kontakt podaci:
Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini “Pravipožar”
Adresa: Nikole Tesle 1
74400 Derventa
Tel: +387 65 333 224
E-mail: pravipozar@gmail.com
Web: www.pravipozar.org.ba
Facebook / Instagram

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).