Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine prema odluci američkog žirija u sastavu: Roman Kostovski, predsjednik, Patricia Corbett i Jacqueline Headington proglašen je za najbolji dokumentarni film 11. izdanja festivala SEE FF PARIS-BERLIN-WASHINGTON 2021.

Festival kinematografa zemalja jugoistočne Evrope SEE FF Paris-Berlin-Washington tradicionalno svake godine predstavlja najbolja ostvarenja iz regiona u evropskoj prijestonici Parizu i Berlinu, a od ove godine i u Washingtonu (SAD).

Ovaj festival promoviše neophodnost kulture u našim životima, a uslijed pandemije i drugu godinu zaredom odvijao se online. Ipak, organizatori festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuirane promocije filmske kulture Jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

Film “Testament jednom vremenu” donosi svjedočenja veterana okupljenih u Udruženje “Pravi požar” iz Dervente, koje vodi Spasoje Kulaga. Veterani uz pomoć stručnih saradnika-psihologa već godinama rade i s mladim ljudima i drugim kategorijama društva dijeleći svoja iskustva i stavove o besmislu rata i svih sukoba.

Nekada na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno u misiji života – misiji gradnje mira u BiH. Ovi ljudi otvoreno govore o svojim iskustvima iz prošlosti, okidačima koji su im promijenili živote i ponosno ističu svoju današnju ulogu mirovnjaka koji ruše predrasude. Iza veterana udruženja “Pravi požar” je više od 100 radionica širom zemlje koje su, kako ističu, i za njih svojevrsna terapija.

Autori filma su Zoran Ćatić, Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.