Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine uvršten je u program 11. izdanja filmskog festivala “See a Paris” u Parizu.

Priča o razmišljanjima i iskustvima branitelja tri vojske iz BiH 25 godina po završetku rata našao se u konkurenciji sa još dva filma iz naše zemlje, kao i radovima iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Southeast European Film Festival SEEFF-Paris-Berlin-Washington 2021. promoviše neophodnost kulture u našim životima, a uslijed pandemije i drugu godinu zaredom odvijat će se online. Ipak, organizatori festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuiranog promicanja filmske kulture Jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

“Čast nam je i zadovoljstvo što je naš film uvršten u selekciju jednog međunarodnog festivala koji se prikazuje u Parizu. Ovaj festival tretira filmove jugoistočne Evrope i izuzetno nam je drago što imamo priliku da predstavimo ovako važnu temu publici u cijeloj Evropi”, poručio je Zoran Ćatić, jedan od autora filma “Testament jednom vremenu” o veteranima Udruženja “Pravi požar”.

Jedanaesto izdanje festivala “See a Paris” održava se od 2. do 7. lipnja 2021. godine, a cilj mu je da poveže filmske profesionalce, ideje, kulturu i publiku te promovira aktualne filmove iz regije Jugoistočne Evrope. Obuhvata sekcije: dokumentarni, kratki, animirani i feature filmovi iz 15 zemalja naše regije. Organizira ga International University EUROPA PRIMA – Skopje i njegova podružnica EFA Produkcija, zajedno s partnerima: Humboldt University – Berlin, INALCO – Pariz i SEE Association – Pariz.

Festival “See a Paris” doprinosi prevladavanju razlika i ožiljaka prošlosti ponudom nove, europske perspektive kulturnoj integraciji. Također služi i kao platforma za promociju mladih filmskih profesionalaca, pružajući im priliku da prošire svoju publiku i tržište.

Film “Testament jednom vremenu” donosi svjedočenja veterana okupljenih u Udrugu “Pravi požar” iz Dervente, koju vodi Spasoje Kulaga. Veterani uz pomoć stručnih suradnika-psihologa već godinama rade i s mladim ljudima i drugim kategorijama društva dijeleći svoja iskustva i stavove o besmislu rata i svih sukoba.

Nekada na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno u misiji života – misiji gradnje mira u BiH. Ovi ljudi otvoreno govore o svojim iskustvima iz prošlosti, okidačima koji su im promijenili živote i ponosno ističu svoju današnju ulogu mirovnjaka koji ruše predrasude. Iza veterana udruge “Pravi požar” je više od 100 radionica diljem zemlje koje su, kako ističu, i za njih svojevrsna terapija.

Projekt se provodi uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Aktivnosti Udruge “Pravi požar” možete pratiti na web stranici www.pravipozar.org.ba, kao i na Facebook i Instagram profilu.