Ми, ратни ветерани из свих некадашњих зараћених страна у БиХ, окупљени у Удружење „Правипожар“ са племенитим циљем залагања за мир, снажно позивамо да се прекине запаљива реторика, пријетње сукобом и спомињање рата ради прикупљања политичких поена и играња са будућношћу свих нас.

Сматрамо да су ветерани најпозванији да говоре о рату и његовим кобним последицама и да је наша улога мировних активиста једини прави пут за нормалну будућност на овим просторима. Позивамо све људе добре воље који су свјесни ратних страхота да нам се придруже у потписивању петиције. Заједно, супротставимо се говору мржње и позивима на рат како би се глас разума чуо што даље! Прегласајмо у јавности оне који помињу рат чим им затреба алиби за неспособност да преговарају и договарају, а без икакве одговорности за речено!

Подсјећамо да је током четворогодишњих сукоба у Босни и Херцеговини убијено око 100.000 људи, стотине хиљада је рањено и расељено, а за несталима се још трага на свим странама. Приjетње новим сукобима стварају окружење које тjера људе из земље, уништава економију, гуши изградњу демократског друштва и просперитета. 
О ратној прошлости, која већини људи у БиХ није донијела ништа добро, треба отворено разговарати, али само са циљем да се историја не понови, односно да се болна искуства кроз која смо сви прошли искористили за спречавање будућих сукоба. Ово је циљ коме је наше удружење посвећено од свог оснивања и зато више од деценије активно радимо са младима, ветеранима, женaма и многим другим групaмa. Дијалог и мир немају алтернативу.
Рад Удружења „Правипожар“ можете дa пратитe и путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм.