Након два циклуса едукација ратних ветерана и професионалаца посвећених трауми и комуникацији, сасвим је јасно да постоји огромна потреба да се у данашњем бх. друштву говори о овим темама. Како је истакла психолог Бранислава Стевић из Центра за ратну трауму Нови Сад, едукативни семинари одржани у Кључу и на Влашићу са циљем оснаживања ветерана били су веома успjешни, иако ове теме нису нимало лаке ни једноставне, посебно када је у питању рад на личним траумама.

„Најважнији је константан фокус групе, иако у групи има и ратних ветерана са посљедицама тешких рањавања. Понекад је било потребно успорити интензитет предавања и интерактивног рада како би сви могли да прате тему подједнако добро, укључујући стручњаке, психологе, социологе и социјалне раднике, али и ветеране“, рекла је едукатор.

Као главни утисак навела је невjероватну потребу учесника да причају о овим темама, чак и у паузама када „провjетравају, дорађују садржај, понављају речено и тако обрађују трауму”.

„То нам само говори колико је тема којом се бавимо важна за људе, без обзира на то из које животне позиције долазе. Значајно је да је сљедећа тема превенција сагоријевања, јер је од суштинског значаја да помагачке професије и ветерани који буду укључени у рад група за подршку науче и швате колико је неопходно заштитити себе“, поручила је психолог.

Уз Стевић, са ветеранима и стручњацима у Кључу радила је Милица Јакшић Колларс, а на Влашићу Драган Жуљевић. Учесници едукативних семинара били су из Мркоњић Града, Босанског Петровца, Ливна, Босанског Грахова, Гламоча, Рибника, Кључа, Дрвара и Санског Моста. Овај пројекат служи пружању подршке особама са ратним искуством у процесу суочавања са траумом и стресом, а организује га Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и страдалницима рата у БиХ „Правипожар“, уз подршку међународних организација.

Програм „Групе за подршку људима са искуством рата“ осмислио је Центар за ратну трауму Нови Сад и годинама се успjешно спроводи у области подршке за ПТСП како би ветерани, без обзира на поријекло и страну на којој су били, научили да процесуирају трауматска ратна искуства кроз која су проживјели, као и да им пруже знања и вјештине за рад на локалном окружења.

Стевић је препоручила сталну могућност онлајн консултација са стручњацима како би се учесницима програма пружила континуирана подршка у рjешавању питања која су им важна.

Удружење „Правипожар“ наставља рад са категоријама које могу бити носиоци промjена у друштву, а кључно је доприниjети њиховом опоравку и повезивању како би се уништиле предрасуде, побољшало ментално здравље становништва и кренуло у изградњу трајног мира и подршке у БиХ.

Пројекат „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у пружању локалних услуга у Босни и Херцеговини“ финансира Фонд за изградњу мира (ПБФ) Генералног секретара Уједињених нација, а имплементирају Међународна организација за миграције (ИОМ) и Уједињене нације. Развојни програм (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.