Након што су у протеклом периоду активно радили на радионицама са младима и у више од 100 градова и мјеста у Босни и Херцеговини разговарали са око 2.500 младих људи, чланови Удружења „Прави пожар“ отварају нова поглавља свог рада и доприноса друштву.

Поновним покретањем још два нова серијала радионица/округлих столова обухватају двије важне групе – жене широм наше земље које су претрпјеле ратну трауму и ПТСП и ветеране са којима је потребно константно радити како би се разумјеле посљедице стреса и трауме коју су проживјели, али и како би знања везана уз ПТСП могла допринијети њиховом опоравку.

„Ови округли столови у коначници имају за циљ унапређење менталног здравља становништва и рад на факторима који доприносе опоравку на индивидуалном и друштвеном плану„, истакао је Спасоје Кулага, предсједник Удружења „Прави пожар“, који са својим колегама, ратним ветеранима из све три војске које су ратовале у БиХ, већ 10 година активно ради на овим важним темама.

Ветерани се на овај начин желе повезати са удружењима која се такођер баве темама трауме и ПТСП-а, као и успоставити сарадњу са стручним особама, али и информисати јавност и локалне заједнице да ратна траума и ПТСП постоје у породицама и друштву, да остављају несагледиве посљедице, а да се о овим темама недовољно говори.

„Циљ нам је да отворимо и питања секундарне трауматизације и трансгенерацијског преноса трауме, да демистификујемо ове појмове који се најчешће негирају и о којима се не прича“, објаснио је Кулага.

Округле столове са удружењима жена планирају одржати у 10 градова БиХ и то са женама које су биле припаднице војски, цивилне жртве рата, као и свим другим женама које су доживјеле неки вид ратне трауме, супругама или партнеркама ветерана којима је дијагностификован ПТСП, женама које имају неког другог члана породице који је био учесник рата или је пати од ПТСП-а итд. Кренули су из Велике Кладуше.

Радионицама са удружењима ветерана и жртава рата настоје повећати знања ветеранске популације о посљедицама стреса и трауме, ПТСП-у и другим факторима, али их и упознати са добрим праксама и структурама за праћење и подршку у локалним срединама.

„Ветерани су маргинализована група са којом је потребно радити на опоравку јер се њихова траума најчешће преноси на цијеле породице и окружење у којем живе. Наш досадашњи рад је показао да се многи ветерани не могу суочити са властитом прошлошћу, због тога су овакви дијалози и рад са стручним особама од изузетне важности. Брига о њиховом менталном здрављу је брига о ћелокупном друштву„, поручује Кулага.

Пројекат се реализује захваљујући подршци програма Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).