Представници Удружења Прави пожар и РеМи, уз подршку ОЕБС-а у БиХ, одржали су 27. априла онлине радни састанак са организацијама цивилног друштва из БиХ и региона.

Договорене су заједничке активности за наредни период на тему изградње мира. Све организације које учествују на састанку су, између осталог, активне на темама као што су суочавање с прошлошћу, мировно образовање, изградња мира, ненасилно рјешавање сукоба итд. Представљени су тренутни пројекти, праћени могућностима повезивања и проширивања специфичних активности које су комплементарне и примјенљиве у локалним заједницама.

У знак подршке састанку, мировни активисти из Србије и Хрватске представили су алате које користе у активностима изградње мира у својим земљама. Разговарано је о идејама о коришћењу постојећих алата / добрих пракси које организације цивилног друштва примјењују како би помогле локалним заједницама у изградњи мира. Учесници састанка сложили су се да избјегавају изградњу нових формалних мрежа НВО и да се фокусирају на конкретне активности и питања сарадње. Циљ састанка био је размјена искустава у области изградње мира и предлагање иницијатива за спровођење конкретних заједничких активности у наредном периоду.

Закључак састанка је повећање броја активности на изградњи мира у БиХ, али и организовање заједничке конференције организација цивилног друштва на ову тему која би јавност и доносиоце одлука на свим нивоима власти у БиХ упознала са потребом системских рјешења у области изградње мира и понуђених алата и модела у области мировног рада који би се примјењивали на свим нивоима.

Учесници састанака били су: Спасоје Кулага (Правипожар, Дервента), Лучиано Калужа (РеМИ Мрежа, Дервента), Микеле Паренте (ФорумЗФД, Сарајево), Бранислава Вајагић (Центар за ратну трауму, Нови Сад), Амер Делић (Центар за ненасилну акцију Сарајево/Београд), Срђан Остојић (Перпетум Мобиле, Бања Лука), Миралем Турсиновиц́ (Омладински ресурсни центар БиХ, Тузла), Отто Рафаи (РАНД, Сесвете), Мирна Дабић (активистица за права жена и родну равноправност, Добој), Един Рамулић (Фондација за изградњу културе сјећања, Приједор), Иван Лупис (УНДП, Сарајево), Уна Телеграфчић (Мрежа мира БиХ, Сарајево), Младен Стојичић (ОСЦЕ) и Марк Ханбурy (ОСЦЕ).

Мисија ОЕБС-а у БиХ раније је препознала активности Удружења “Прави пожар” и подржавала његов рад у протеклом периоду.