Позивају се све организације цивилног друштва у Босни и Херцеговини, које у свом примарном или додатном фокусу дјеловања имају промоцију, изградњу и одржавање мира и ненасилног друштва, да се придруже важном пројекту мапирања с циљем заједничког стратешког наступа у нашој земљи.

Иницијатива коју Удружење Правипожар спроводи са партнерским организацијама и појединцима дио је пројекта #МожемоБоље, а све заинтересоване мировне организације, без обзира на величину и географску локацију, до 15. марта могу да попуне онлајн упитник на овом линку: https://www.1ka.si/a/9ada4d08

На овај начин биће омогућена идентификација, категоризација и будућа сарадња организација које имају кључну улогу у очувању мира и унапређењу хармоније у нашем друштву. Након мапирања слиједи договарање смјерница за заједничко дјеловање са истим циљем, изградњом мира и повјерења у Босни и Херцеговини, те у коначници стварањем заједничког стратешког приступа теми изградње мира у БиХ. Процјењује се да у Босни и Херцеговини постоји близу 50 организација које раде на миру. Истовремено, широм земље постоје бројни конфликтни фактори и изазови миру. Ангажман свих актера цивилног друштва је кључан јер у нашој земљи не постоје мировне стратегије на државном или локалном нивоу.

„Досадашње активности пројекта укључивале су састанке и умрежавање, дискусију и размену идеја, као и радне сесије са предавачима на којима су представљене заједничке вредности, приступи, ресурси и кључни приоритети у напорима за изградњу мира, као и препоруке за будуће акције и иницијативе. Сада кроз упитник желимо да дефинишемо категорију мировних организација“, објашњавају покретачи иницијативе, објашњавајући да су све то предуслови за јачање и удруживање локалних организација за процес изградње мира, који је нашој земљи пријеко потребан.

Мапирање мировних организација подржано је кроз пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“, који финансира Служба за инструменте вањске политике (ФПИ) Европске уније у оквиру Инструмента за сусједство, развој и међународну сарадњу (НДИЦИ), а заједнички имплементирају Европска унија у БиХ, Уједињене нације у БиХ, Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини и Вијеће Европе – Уред у Сарајеву.