У Кључу је од 29. септембра до 1. октобра одржан први од четири едукативна семинара намијењена професионалцима и представницима борачких удружења у Босни и Херцеговини.

Семинар је организовало Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у Босни и Херцеговини „Правипожар“ у оквиру ширег пројекта „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“.

У пројекат су укључени учесници из Кључа, Ливна, Санског Моста, Босанског Петровца, Гламоча, Дрвара, Мркоњић Града и Рибника с циљем успостављања чвршће сарадње између локалних заједница у БиХ и јачања међунационалних односа кроз фокусирање и превазилажење неријешених ратних траума. Користећи методологију „Групе за подршку људима са искуством рата“, семинар је омогућио квалитетну едукацију представника борачких удружења и професионалаца како би постали свјеснији улоге коју могу имати у изградњи мира у својим заједницама.

Тродневна едукација је спроведена под руководством стручњака Центра за ратну трауму Нови Сад Браниславе Стевић и Милице Јакшић Колларс. Учесници су едуковани о програму „Групе за подршку људима са искуством рата“, којим се додатно јачају капацитети борачких удружења за пружање подршке својим члановима.

Удружење „Правипожар“ још једном је доказало своју посвећеност развоју локалних заједница и изградњи трајног мира у нашој земљи, а предсjедник Удружења Спасоје Кулага најавио је нове радионице које ће омогућити да ветерани и професионалци разговарају о ратним траумама, ПТСП, механизми подршке и начини конструктивног коришћења искуства у свом окружењу у раду са члановима њихових удружења.

Пројекат „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ финансира Фонд за изградњу мира (ПБФ) Генералног секретара Уједињених нација, а имплементирају Међународна организација за миграције (ИОМ) и Уједињене нације. Развојни програм (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.