Ветерани Удружења за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у БиХ „Правипожар“ у току августа 2023. године одржали су седам плодоносних радионица са шест група младих и једном групом жена у оквиру програма „Конструктивна употреба ветеранског дијалога“ и уз подршку Европске уније у Босни и Херцеговини.

Тузла, Прозор-Рама, Тешањ, Бања Лука, Велика Кладуша, Добој и Вареш били су градови у којима су тимови ратних ветерана и фацилитатора покретали теме под називом „Заједно за дијалог“. У свакој од ових средина успостављена је сарадња са локалним партнерским омладинским и активистичким организацијама, чиме се укупни број дијалошких радионица „Правог пожара“ од 2011. године и с циљем изградње друштва мира приближава бројци од 150.

Радионице су окупиле учеснике свих генерација, од младих са 14 година у Варешу па све до старијих жена у Великој Кладуши. Програм који „Правипожар“ реализује осмислио је Центар за ратну трауму из Новог Сада, а има за циљ да омогући разговоре три ветерана из три војске које су ратовале у БиХ од 1992. до 1995. године са младима, уз подршку психолога/иња и других стручних особа.

„Излазим са радионице размишљајући колико су наше друштво, односно млади људи, и данас подложни утицају стереотипа, ксенофобије и предрасуда према другима и другачијима“, само је један од бројних коментара учесника.

Спасоје Кулага, први човјек Удружења и мировни активиста који деценијама ради на разбијању предрасуда и ширењу важних порука о бесмислу ратовања, истакао је како се радује што све више средина отвара своја врата и што су и августовске радионице биле прилика да младе потакну на критичко размишљање.

„Као друштво морамо више радити на препознавању трауме која је остала од рата јер је то предуслов за опште оздрављење. Ветерани говоре о тешким темама, то није лако слушати, али је неопходно ако се желимо изборити са посљедицама рата које осјећамо и данас. Жеља нам је да се ветеранима, који су најпозванији да раде на превенцији мржње и насиља међу младима, придружи што више људи, да подржи наше напоре како бисмо били јачи и заједно рушили наративе о ‘нама’ и ‘њима’, а разговором допринијели да више никад нико не упадне у замку бесмисла какву представља сукоб“, изјавио је Кулага и додао да увијек истичу да ако они као некадашњи војници на супротстављеним странама могу сарађивати, зашто то не би могли и сви други.

Дијалошке радионице Удружења усмјерене су ка постизању неопходног повјерења и разумијевања, те ка процесу суочавања с прошлошћу, што је један од 14 приоритета које је ЕУ поставила пред Босну и Херцеговину на њеном путу придруживања породици демократски уређених европских земаља.