Удружење „Прави пожар“ у протеклом, изузетно изазовном периоду, одржало је близу 50 радионица с ветеранима и младима, али и низ других изузетно корисних дијалога са женама, бившим војницима три војске у БиХ којима је дијагностициран ПТСП, али и жртвама мина и цивилним особама којима су због болести ампутирани екстремитети. Уз дијалошке радионице организовали су и групе за подршку, те осигурали хигијенско-прехрамбене пакете и друге врсте помоћи.

„Било је изазовно осигурати континуирани рад на терену уз поштивање свих прописа током пандемије. Радили смо са веома осјетљивом групацијом људи који су већ нарушеног здравља, а и чланови Удружења су ветерани са одређеним здравственим проблемима. Међутим, упркос свим изазовима наш рад је био успјешан и ефективан“, казао је Спасоје Кулага, оснивач и предсједник Удружења „Прави пожар“ из Дервенте.

700 младих на дијалозима с ветеранима

Радионице под називом Конструктивна употреба ветеранског дијалога (КУВИ) од јуна 2020. године обухватиле су око 700 младих из БиХ, а није евидентиран ниједан случај заразе коронавирусом учесника или учесница након реализованих радионица. Ветерани су посебно задовољни што су успјели уприличити радионице у неким срединама у којима нису досад радили.

„У неким срединама је било отпора највише због непознавања нашег модела рада, али су послије многи тражили да поново организујемо КУВИ дијалог или нас препоручили другим удружењима“, открива Кулага.

На питање је ли страх од заразе стварао додатни стрес ветеранима одговара: „Са свим члановима и чланицама тима смо у контакту и стално пратимо њихово здравствено стање. Неки од ветерана су били заражени ЦОВИЂ19 и тада нису учествовали у раду. Члановима тима учешћа на радионицама нису причињавала додатни стрес. Њима и данас у једном дијелу ‘додатни стрес’ представља подсјећање на њихова ратна искуства и тај ‘додатни стрес’ је у једном дијелу оптерећење, а у другом дјелује позитивно на њих јер имају прилику да изнесу своје искуство“.

Траумe и ПТСП ту не носе униформе

Ветерани-чланови Удружења у протеклом периоду су радили и са другим ветеранима на теми ПТСП-а. Кажу да се досад веома мало радило на тим темама и да постоји потреба за размјеном искустава.

„Траума и ПТСП ту не носе униформе нити једне од некада зараћених страна, али и данас остављају страшне посљедице, како на бивше учеснике рата, тако и на њихове породице и ћелокупно друштво“, поручују.

Уз дијалоге с младима и са ветеранима из „Правог пожара“ истичу и радионице „Жене и траума“ поручујући да је њихов значајан вишеструк јер је жена стуб породице и у данашње вријеме често под притиском околине како би испунила све обавезе.

„За жене је изузетно битан значај откривања и суочавања с траумом како би помогле себи, али и члановима својих породица. Кроз радионице смо увидјели да жене имају штура знања о стресу и трауми, али да не знају како их препознати и суочити се с њима. Из разговора са учесницама радионица сазнали смо да никад нису имале прилику отворено разговарати о стресу или трауми, а посебно се то односи на жене које су изгубиле чланове породице или обољеле од тешких болести. Стога треба наставити са овим радионицама са посебним акцентом на индивидуално суочавање с траумом како би се могло помоћи у конкретним случајевима. Циљ тих радионица био би да се кроз технике препознавања и суочавања са траумом рјешавају конкретни примјери стреса и трауме. На тај би начин и друге жене ученице научиле како да препознају евентуалне трауме код својих чланова породице и пријатеља“, кажу из Удружења.

Улога Удружења у друштву све запаженија

Говорећи о плановима за остатак 2021. године, али и оним дугорочнијим, Кулага истиче да настављају рад на започетим активностима и трагају за новим начинима рада на темама суочавања с прошлошћу и изградње мира. Радује их што њихова улога у друштву постаје све запаженија, а реакције младих све позитивније. Томе је допринио и документарни филм „Тестамент једном времену“, али и све активнији рад на терену.

„Ми већ десет година заступамо и проводимо посебан модел, јединствен у свијету, и многи га препознају као веома добар и подржавају га. Радимо директно са људима, слушамо њихове бриге и проблеме са којима живе и стално наилазимо на нове заинтересоване учеснике који желе да постану дио ове приче у наредном периоду. Нама је жеља да обични људи живе живот достојан човјека и када помогнемо једном човјеку, задовољни смо јер захваљујући нашем специфичном искуству разумијемо значај те подршке. Уколико и надлежне институције препознају ово наше размишљање, можемо помоћи бољем животу заједнице“.

Кулага се захвалио сарадницима из ИОМ-а и УСАИД-а који су им пружали подршку у протекле три године и значајно допринијели њиховом успјеху и развоју програма, као и партнерима, ветеранима учесницима, стручним особама, представницима медија и свима који су допринијели успјешној реализацији активности „Правог пожара“.