У Босни и Херцеговини, земљи којој је рат донио стравичне посљедице, процесу подривања мира и хушкању на нове сукобе свједочимо и данас. Ветерани рата, окупљени у Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у БиХ „Правипожар“, уз подршку међународних организација, крећу у процес обучавања нових ратних ветерана и психолога/иња како би постали свјеснији улоге коју могу одиграти у изградњи мира у заједницама у којима живе.

Удружење ће у наредном периоду идентификовати партнере у ветеранским удружењима, као и поједине ратне ветеране у Босанском Грахову, Босанском Петровцу, Дрвару, Кључу, Ливну, Мркоњић Граду, Гламочу, Рибнику и Санском Мосту у циљу ширења мреже активиста, представити им методологију програма „Групе за подршку људима са искуством рата“ као и да подстакне заинтересоване учеснике да учествују у будућим радионицама с циљем изградње трајног мира у Босни и Херцеговини.

Подршка онима који су највише пропатили

Обука за ветеране и стручњаке који раде у области трауме обухватиће програме подршке ПТСП-у како би ветерани научили да процесуирају трауматска ратна искуства, као и да им пруже знања и вјештине за рад у локалним срединама.

„Свједоци смо да су ратни ветерани често изманипулисани. Ови готово заборављени људи из маргинализованих и руралних средина су генерација која је највише страдала у рату и овим програмом желимо да им дамо прилику да говоре о ратној трауми, ПТСП-у, али и да им пружимо механизам подршке и начине да своје ратно искуство конструктивно искористе у срединама у којима живе“, објаснио је предсjедник Удружења „Правипожар“ Спасоје Кулага.

Ово удружење окупља ратне ветеране из свих некада сукобљених војних формација у Босни и Херцеговини. Програм по којем раде осмислили су стручњаци Центра за ратну трауму из Новог Сада, а осим ветеранима, обука је намијењена и професионалцима који раде на пољу трауме, како би пружили додатну подршку ветеранима у локалним заједницама путем постојећих система социјалних услуга, као што су центри за социјалну заштиту и центри за ментално здравље.

Многи ветерани не могу да се суоче са својом прошлошћу

„Као резултат добићемо 16 људи који ће се међусобно повезати и укључити у рад, добијајући прилику да подијеле сопствена искуства и добију повратну информацију. Исто тако у наредном периоду обучени ветерани и стручне особе покренуће рад група за подршку у својим локалним заједницамаа. Наш циљ је да помогнемо ветеранима и њиховим породицама да се изборе са посљедицама стреса и трауме које су доживјели, оснажимо их да буду носиоци промјена у друштву, пренесемо им знања везана за ПТСП која би могла допринијети њиховом опоравку, разбијемо предрасуде међу људима и повежемо се са удружењима која се такође баве темама трауме и ПТСП-а“, објаснио је Кулага.

За „Правипожар“ овај пројекат представља ново поглавље у раду и прилику да око себе окупе нове заговараче мира, али и унаприједе ментално здравље становништва демистификацијом појмова који се најчешће негирају или о којима се не говори.

„Наш досадашњи рад је показао да се многи ветерани не могу суочити са сопственом прошлошћу, зато су овакви пројекти и рад са стручњацима изузетно важни“, казали су из Удружења које од 2011. године проводи активности у градовима широм БиХ кроз дијалошке радионице са младима, женама које су претпјеле ратну трауму и ветеранима.

Активности Удружења можете пратити и на Фацебоок и Инстаграм профилу.

Пројекат „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација (ПБФ), а проводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.