Телевизијска премијера документарног филма „Тестамент једном времену“, који доноси исповиjести ветерана протеклог рата из три војске у Босни и Херцеговини, биће одржана у суботу, 13. фебруара у 20 сати на телевизији Н1.

Аутори филма Зоран Ћатић и Мирза Ајнаџић, уз помоћ Слађана Вујића, показали су како група ветерана Војске Републике Српске, Војске РБиХ и Хрватског вијећа обране (ХВО) гледа на улогу војника у рату 25 година касније и какве је посљедице оставио на њих, њихове породице и друштво у цjелини.

„Ветеране смо први пут срели на припремама са тимом психолога. Не сjећам се више у ком је граду било, али се сjећам како су тежак утисак оставилe њихове приче које су причали и нове приче које су ствaрaли. Тада смо дошли да покушамо да схватимо како би филм изгледао. Тек након тога нисам могао да претпоставим у ком правцу да идемo. Било је толико тога за рећи“, изјавио је Ајнаџић.

Филм доноси свједочења ветерана окупљених у Удружењe „Прави пожар“ из Дервенте, којe води Спасоје Кулага, бивши припадник Војске Републике Српске и ратни војни инвалид. Ветерани, уз помоћ стручних сарадника-психолога, годинама раде са младима и другим категоријама друштва, диjелећи своја искуства и ставове о бесмислу рата и свих сукоба.

„Ове године навршавамо 10 година постојањa нашег удружења. Десет година проводимо програм ‘Конструктивна употреба ветеранског искуства’ у којем смо до сада разговарали са више од 2.500 младих људи широм БиХ, тако да је овај филм долази у право вриjеме као један од резултата нашег напорног рада на темама које нису нимало лагане“, изјавио је Кулага.

Некад на супротним странама, а данас заједно у мисији живота – мисији изградње мира у БиХ. Ови људи отворено говоре о својим искуствима из прошлости, окидачима који су им промиjенили живот и с поносом истичу своју данашњу улогу мировњака који руше предрасуде. Tе приче имају лични печат, али су веома важне за циjелу заједницу. Иза ветерана удружења „Прави пожар“ je близу 100 радионица широм земље, које су, како истичу, својеврсна терапија и за њих.

„Овакав јавни наступ и говор пред камерама био је ново искуство за све нас. Због тога желим да се захвалим ауторима филма, учесницима и свим осталим ветеранима који су прошли пакао рата и смрти гледали у очи, а опет данас имају храбрости да разговарају о томе и да јавно изнесу своје ставове у жељи за миром. Свjесни смо да се многи не могу суочити са сопственом прошлошћу и извући из стереотипа који су им други наметнули. Због тога је ова прича чак и важнијa и не би постојалa без наших чланова и стручних сарадника из БиХ и Центра за ратну трауму Нови Сад, као и подршкe УСАИД-а, ИОМ-а и БХРИ-а“, рекао је Кулага и позвао све људе који размишљају на овај начин да им се придруже и раде заједно на изградњи мира, а сви млади људи да их контактирају.

Филм је премијерно приказан на Сарајево Филм Фестивалу 2020. године у категорији документарних филмова. Направило га је Удружење за културну и медијску деконтаминацију.

Пројекат се проводи уз подршку програма Иницијативе за отпорност Босне и Херцеговине (БХРИ), који проводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).