Спасоје Кулага, оснивач и предсједник Удружења за подршку ратним ветеранима, породицама и страдалницима рата у БиХ „Правипожар“, добитник је Награде за мир „Горан Бубало“ за 2023. годину.

На 11. додјели ових признања, која је одржана на Међународни дан мира, 21. септембра, Кулага је одана признање за борбу против насиља и неправде, за суочавање с прошлошћу, храброст, отпор и изградњу мира у Босни и Херцеговини.

Награда за мир „Горан Бубало“ одаје признање локалним херојима и хероинама који живе и шире највише људске вриједности, а Кулага је свој животни пут посветио управо таквој мисији, опредjељујући не баш лак пут уједињења ратних ветерана који су били на супротстављеним странама у протеклом рату и водећи их на пут мировног активизма и рада са младима, женама жртвама рата и другим ветеранима.

Dodjela mirovne nagrade Goran Bubalo

„Мој тим, на који сам најпоноснији, чине ветерани свих војски и веома је риjедак случај да ратни ветерани раде на изградњи мира. Наш рад на терену, у локалним заједницама, првобитно има за циљ да донесе мир ветеранима као појединцима. Наша искуства показују колико је то важно, јер на овај начин доносимо мир у породице и кроз њих га ширимо на цијело друштво“, рекао је први човјек Удружења „Правипожар“ на свечаној церемонији одржаној у Сарајеву.

Уз Кулагу, у истој категорији награђена је и Штефица Галић, док су Специјалну награду за борбу против еколошког насиља и заштиту природе добиле Лејла Кустурица, Сара Тушевљак и Сунчица Ковачевић, а Мировна награда за образовање је уручена Средњoj техничкoj школи из Тешња за рад на мултиетничком разумијевању међу младима и за промоцију мировног образовања у Босни и Херцеговини и региону.

Мрежа за изградњу мира сваке године додјељује Награду за мир „Горан Бубало“, препознајући и подржавајући изузетне напоре појединаца који настоје да обнове мир, очувају и промовишу правду и људска права у Босни и Херцеговини.