Удружење „Правипожар“, у сарадњи са стручњацима Центра за ратну трауму Нови Сад, успешно је завршило трећи модул едукације за ветеране и вође група лица са ратним искуством. Од 10. до 12. новембра у Теслићу су са учесницима радиле психолози Милица Јакшић Колларс и Бранислава Стевић.

„Током овог модула бавили смо се темом синдрома сагоријевања. Ова тема је изузетно важна за све споредне улоге, укључујући и улоге вођа група“, објаснила је Јакшић Коларс.

Као посебан успјех истакла је висок ниво повезаности групе.

„Сви учесници су активно учествовали у групном раду и дискусијама. Своје увиде и перспективе ветерани су пренијели са дијелом групе коју су чинили стручњаци помагачких професија, што је било од посебног значаја. С друге стране, стручњаци помагачких професија су његовали однос отворености, поштовања, поштовања и колегијалности у размјени са ветеранима, а истовремено су јасно представили веома корисна искуства из праксе вођења најразличитијих група корисника и клијената“, рекла је едукаторка након радионице.

Учесници су заједно проводили вријеме и ван формалног оквира едукације, размјењујући мишљења, ставове и искуства током неформалног дружења.

„Стиче се утисак да је формирана мала заједница, као и чвршће везе између учесника. Радујемо се почетку директног рада наших будућих водитеља и нестрпљиво чекамо посљедњи модул“, закључила је психолог Центра за ратну трауму.

Подсјетимо, тродневни семинари, раније одржани у Кључу и Влашићу, намијењени су едукацији ратних ветерана и професионалаца из девет градова у Босни и Херцеговини – Мркоњић Града, Босанског Петровца, Ливна, Босанског Грахова, Гламоча, Рибника, Кључ, Дрвар и Сански Мост. Кроз програм „Групе за подршку људима са искуством рата“, учесници обрађују теме као што су траума и ПТСП, а све у циљу преиспитивања свог ратног искуства и стицања свијести о улози коју могу да имају у изградњи мира у својим заједницама. Истовремено, оснажују се и стручњаци из локалних заједница како би кроз постојеће системе, попут центара за социјалну заштиту и центара за ментално здравље, у будућем раду пружили социјалне услуге и подршку ветеранима.

Размјена искустава и јачање међусобног уважавања и разумијевања пут је којим Удружење „Правипожар“, које окупља ветеране из свих некадашњих сукобљених формација, већ 12 година води друштво у Босни и Херцеговини.

Пројекат „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација (ПБФ), а проводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.