У оквиру пројекта „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“, Удружење „Правипожар“ је почетком новембра у Какмузу код Грачанице окупило представнике мировних и цивилних организација из цијеле земље на првом тематском састанку, којe има за циљ стварање стратегије за изградњу трајног мира и кохезије.

Учесници из Форума цивилне мировне службе из Сарајева, Центра за младе Приједор, Удружења породица са троје и више дјеце из Добоја, Удружења жена „Маја“ Кравица, Удружења жена жртава рата „Сузе“ Брчко, Удружења Форум жена Братунац, Мировнe академијe Сарајево и „Буди мушкo клуба“ из Бањалуке разговарали су о заједничким вриједностима, циљевима и активностима које проводе у области изградње мира.

Први семинар је био посвећен међусобном упознавању и умрежавању, како би се изградила „безбjедна зона“ за дискусију и размjену идеја. Разговарали су о значењу мира и о томе шта он заправо представља у друштву. Размиjењене су приче и искуства, а посебно је наглашена потреба редефинисања појмова као што су „изградња мира“, „помирење“ и „изградња повjерења“, јер су се „истрошили“ у јавном простору. Било је ријечи и о медијским наративима који доприносе раздору у Босни и Херцеговини.

Кроз групни рад, учесници су идентификовали кључне изазове и факторе конфликта, укључујући замрзнуте сукобе, етнонационалистичку реторику, недостатак владавине права, одлазак продуктивног становништва из земље, економске проблеме и утицај међународних интереса. Такође, разговарано је о значају малих, локалних организација у процесу изградње мира.

Тренинг је водио консултант и тренер Илија Трнинић, који је дискусију усмјерио на утврђивање вриједности мира и идентификовање ранијих успјешних иницијатива за мир и помирење. Закључено је да су ове иницијативе биле успjешне јер су их карактерисали: емпатија, транспарентност, солидарност, професионалност и фокус у раду, рад са младима, међународна подршка и ослањање на искуства заједничког живота као кључни принципи.

У БиХ не постоје мировне стратегије на државном или локалном нивоу, а говор мржње присутан је у свим сферама друштва. Истовремено, актуелна је најава законских рjешења која ограничавају дjеловање организација цивилног друштва. Због свега овога, значај оваквих скупова је изузетно важан.

На крају састанка закључено је да ће се наставити рад на два сегмента: дефинисању вриjедности мира и развоју инструмената за прикупљање података о локалним мировним организацијама, како би се могао започети рад на терену. Наредни састанак заказан је за 23-25. новембра 2023.

Пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ финансира Служба за инструменте вањске политике Европске уније у оквиру Инструмента за сусједство, развој и међународну сарадњу, а заједнички га имплементирају Европска унија у БиХ, Уједињене Нације у БиХ, Мисија ОЕБС-а у БиХ и Вијеће Европе – Уред у Сарајеву.