Документарни филм „Тестамент једном времену“ о ветеранима рата из Босне и Херцеговине уврштен је у програм 11. издања филмског фестивала „Sее а Paris“ у Паризу.

Прича о размишљањима и искуствима ратних ветерана из три војске из БиХ 25 година по завршетку рата нашао се у конкуренцији са још два филма из наше земље, као и радовима из Бугарске, Хрватске, Грчке, Мађарске, Црне Горе, Србије и Словеније.

Southeast European Film Festival SEEFF-Paris-Berlin-Washington 2021. промовише неопходност културе у нашим животима, а услијед пандемије и другу годину заредом одвијат ће се онлине. Ипак, организатори фестивала пронашли су начин да одабиром снажних филмова пошаљу поруку потребе континуиране промоције филмске културе Југоисточне Европе и приближавања културној сфери остатка континента.

„Част нам је и задовољство што је наш филм уврштен у селекцију једног међународног фестивала који се приказује у Паризу. Овај фестивал третира филмове југоисточне Европе и изузетно нам је драго што имамо прилику да представимо овако важну тему публици у цијелој Европи“, поручио је Зоран Ћатић, један од аутора филма „Тестамент једном времену“ о ветеранима Удружења „Прави пожар“.

Једанаесто издање фестивала одржаће се од 2. до 7. јуна 2021. године, а циљ му је да повеже филмске професионалце, идеје, културу и публику те промовише актуелне филмове из региона Југоисточне Европе. Обухвата секције: документарни, кратки, анимирани и феатуре филмови из 15 земаља нашег региона. Организују га Међународни универзитет ЕУРОПА ПРИМА – Скопје и његова подружница ЕФА Продукција, заједно с партнерима: Универзитет Хумболдт – Берлин, ИНАЛЦО – Париз и SEE Asocijacija – Париз.

Фестивал „Sее а Pаris“ доприноси превладавању разлика и ожиљака прошлости понудом нове, европске перспективе културној интеграцији. Такође служи и као платформа за промоцију младих филмских професионалаца, пружајући им прилику да прошире своју публику и тржиште.

Филм „Тестамент једном времену“ доноси свједочења ветерана окупљених у Удружење „Прави пожар“ из Дервенте, које води Спасоје Кулага. Ветерани уз помоћ стручних сарадника-психолога већ годинама раде и с младим људима и другим категоријама друштва дијелећи своја искуства и ставове о бесмислу рата и свих сукоба.

Некада на супротстављеним странама, а данас заједно у мисији живота – мисији градње мира у БиХ. Ови људи отворено говоре о својим искуствима из прошлости, окидачима који су им промијенили животе и поносно истичу своју данашњу улогу мировњака који руше предрасуде. Иза ветерана удружења „Прави пожар“ је више од 100 радионица широм земље које су, како истичу, и за њих својеврсна терапија.

Пројекат се спроводи захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Активности Удружења „Прави пожар“ можете пратити на wеб страници www.pravipozar.org.ba, као и на Фацебоок и Инстаграм профилу.