Документарни филм „Тестамент једном времену“ о ветеранима рата из Босне и Херцеговине према одлуци америчког жирија у саставу: Роман Костовски, предсједник, Патрициа Цорбетт и Јацqуелине Хеадингтон проглашен је за најбољи документарни филм 11. издања фестивала СЕЕ ФФ ПАРИС-БЕРЛИН-WАШИНГТОН 2021.

Фестивал кинематографа земаља југоисточне Европе СЕЕ ФФ Париз-Берлин-Вашингтон традиционално сваке године представља најбоља достигнућа из регије у европској пријестоници Паризу и Берлину, а од ове године и у Вашингтону (САД).

Овај фестивал промовише неопходност културе у нашим животима, а услијед пандемије и другу годину заредом одвијао се онлине. Ипак, организатори фестивала пронашли су начин да одабиром снажних филмова пошаљу поруку потребе континуиране промоције филмске културе Југоисточне Европе и приближавања културној сфери остатка континента.

Филм „Тестамент једном времену“ доноси свједочења ветерана окупљених у Удружење „Прави пожар“ из Дервенте, које води Спасоје Кулага. Ветерани уз помоћ стручних сарадника-психолога већ годинама раде и с младим људима и другим категоријама друштва дијелећи своја искуства и ставове о бесмислу рата и свих сукоба.

Некада на супротстављеним странама, а данас заједно у мисији живота – мисији градње мира у БиХ. Ови људи отворено говоре о својим искуствима из прошлости, окидачима који су им промијенили животе и поносно истичу своју данашњу улогу мировњака који руше предрасуде. Иза ветерана удружења „Прави пожар“ је више од 100 радионица широм земље које су, како истичу, и за њих својеврсна терапија.

Аутори филма су Зоран Ћатић, Мирза Ајнаџић и Слађан Вујић.