Документарно приповиједање кроз исповијести ветерана три војске у Босни и Херцеговини под називом “Тестамент једном времену” у овој години биљежи учешћа на филмским фестивалима, упоредо са приказивањима у програмима телевизија у Босни и Херцеговини, али и у иностранству.

Аутори филма Зоран Ћатић, Мирза Ајнаџић и Слађан Вујић поручују како је за оздрављење друштва у нашој земљи неопходно да ове приче чује што више људи.

“Филм приказује исповијести ветерана протеклог рата окупљених у Удружење Прави пожар. Ово удружење основано је у Дервенти, а већ 10 година ради веома важан посао – удружује ветеране који су некада били на супротстављеним странама и они иду од града до града и разговарају с младима објашњавајући им да су рат и било какви сукоби обична бесмислица. Такви људи су глас који требамо слушати умјесто свакодневних препуцавања и пријетњи сукобима. Они су на властитој кожи осјетили шта значи бити одведен у рат, изгубили су дијелове тијела, и они и њихове породице пате, а на нама је да поуке о будућности учимо од њих”, казали су аутори филма.

Филм прати групу ветерана Војске Републике Српске, Армије РБиХ и Хрватског вијећа обране који говоре о властитим болним искуствима и посљедицама које су им након рата остале. Они већ 10 година уз помоћ стручних сарадника-психолога раде са различитим категоријама друштва, дијелећи своја искуства и ставове, а све с једним циљем – да никада никоме не падне на памет да поново оде у рат.

“‘Конструктивна употреба ветеранског искуства’ назив је нашег програма у оквиру којег смо досад разговарали са више од 2.500 младих људи широм Босне и Херцеговине”, објашњава Спасоје Кулага, оснивач Удружења “Прави пожар”. “Овај филм је био искорак у нашем дјеловању и представља додатни напор људи који су прошли пакао рата, али и даље успијевају наћи снаге да јавно говоре о томе. Они тиме добробит ћелокупног друштва стављају на прво мјесто”.

Документарни филм “Тестамент једном времену” настао је у продукцији Удружења за културну и медијску деконтаминацију, а премијерно је приказан на Сарајево Филм Фестивалу 2020. године. Уврштен је у селекцију најбољих филмова “Бест Доцументарy Аwард” организације Бест Филм Аwардс за фебруар, прошао је у полуфинале шведског Лулеа Филм Фестивала, као и Стоцкхолм Интернатионал Филм Фестивала, а уврштен је и на репертоар АПОX Филм Фестивала у Хрватској.

Филм ће у суботу, 8. маја од 12:15 сати бити приказан у програму Федералне ТВ.

Удружење “Прави пожар” на својој wеб страници и друштвеним мрежама Фацебоок и Инстаграм објављује неке од изјава ветерана које су снимљене за потребе филма. Ови видеи већ су досегнули стотине хиљада људи. Мисија некадашњих ветерана, а данас најснажнијих бораца за мир се наставља.

Пројекат се реализује захваљујући подршци програма Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).