Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у Босни и Херцеговини „Правипожар“ позива омладинска и друга удружења у земљи и региону на сарадњу.

Ако желите да чланови ваше организације, институције или удружења грађана учествују у Дијалогу „Ветерани и млади“ који у градовима широм БиХ организује Удружење „Правипожар“ у оквиру програма Конструктивна употреба ветеранског искуства (КУВИ), контактирајте нас.

Од свог оснивања 2011. године у Дервенти, Удружење „Правипожар“ одржало је 90 дијалошких радионица, подстичући изградњу друштва мирa у Босни и Херцеговини. Посвећени смо раду с младима, ветеранима, женама и другим категоријама становништва које су на неки начин или жртве или осјећају посљедице рата. Чланови и чланице нашег добровољног, невладиног, нестраначког и непрофитног удружења су ветерани обучени за спровођење програма, а стручни сарадници, психолози/гиње-фацилитатори/ке, стално раде са њима.

Као дио дијалога који организујемо, активно радимо на укључивању ветерана рата и чланова и чланица њихових породица у развој друштва. Наши модели рада комбинoвани из знања и искуства нуде нови начин рада и другачији приступ појединачним циљним групама. Овај модел заснован је на отварању дијалога између ветерана и младих. Као такав, примjенљив је у пракси у раду са неформалним и формалним удружењима младих или омладинским групама, студентским савjетима, навијачким групама итд.

Међу циљевима програма КУВИ су: коришћење ветеранских искустава за спречавање насиља, отварање дијалога и изградњу мира, разумуjевање ратне трауме и њених посљедица по појединце, породице и друштво, рушење предрасуда о ратним ветеранима и омладини, давање кредибилитета ветеранима и њиховом ратном искуству у друштву, преглед стварне ратне слике из личне перспективе, употреба ветеранског искуства у разумиjевању непријатеља и критички поглед ветерана на рат и насиље.

Контакт подаци:
Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у Босни и Херцеговини „Правипожар“
Адреса: Николе Тесле 1
74400 Дервента
Tel: +387 65 333 224
E-mail: pravipozar@gmail.com
Web: www.pravipozar.org.ba
Facebook / Instagram

Пројект се проводи уз подршку програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), који проводи Међународна организација за миграције (IОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).