Шеснаест видео записа са исповијестима ветерана рата објављено је на wеб страници и друштвеним мрежама Удружења „Прави пожар“. У протекла два мјесеца ова признања нашла су пут до више од пола милиона људи и забиљежила хиљаде прегледа.

Снимци су настали у оквиру рада на документарном филму „Тестамент једном времену“ аутора Зорана Зоке Ћатића, Мирзе Ајнаџића и Слађана Вујића, у продукцији Удружења за културну и медијску деконтаминацију. Главни актери су ветерани, чланови удружења које се већ 10 година бави окупљањем људи који су у рату били на супротстављеним странама, како би заједно и уз помоћ стручних особа могли радити на темама превазилажења посљедица трауме и ПТСП-а.

„Можда сам остао жив да ову причу испричам не само својој, већ и другој дјеци. Можда је то моја мисија“, каже у својој исповијести Фрањо Блажевић из Брчког. Његов колега Асим Парлић из Завидовића закључује: „Кад се подвуче линија, види се бесмисао рата. Зашто су толике жртве биле на једној, другој, трећој или петој страни?“.

Активиста „Правог пожара“ Горан Мичија јасно поручује: „Боље је годинама преговарати, небитно колико, само да не буде ниједног метка, да не буде оружја ни рата. То бих волио да младе генерације схвате као поруку“.

Ветеранске приче су, баш као и „Тестамент једном времену“, настали кроз отворене разговоре о темама о којима се већ одавно шути, иако посљедице рата и данас у Босни и Херцеговини усмјеравају животе цијелих породица и друштва. Ветерани, који годинама одржавају едукативне радионице са младима, женама и другим ветеранима направили су искорак у свом дјеловању и храбро стали пред камере. Говорећи о свом животу, најтежим животним тренуцима и порукама које имају за све, а посебно за генерације које су рођене након рата, ови људи директно утичу на оздрављење нашег друштва.

Фрањо Блажевић, Един Рамулић, Борислав Павловић, Владимир Перић, Спасоје Кулага, Ибро Хуремовић, Бернардо Вуковић, Маринко Думанић, Асим Парлић, Мирко Зечевић Тадић, Горан Мичија, Миро Шикарац, Нисвет Бећировић, Марко Зелић, Боро Јевтић и Јасмин Османкић ветеранским причама показују да је на свакој страни у протеклом рату било људи који су увучени у сукоб који нису жељели и који је на њих, њихове породице и окружење оставио дубок траг. Свој активизам виде као начин да окружење подстакну на рад на рјешавању посљедица ратне трауме јер иако болна прошлост и данас оптерећава односе међу народима, обични људи у свакој области живота комуницирају, послују и повезују се. Такођер, отворени дијалог ефикасан је начин да се допринесе психичкој стабилизацији људи са искуством рата. У Удружењу „Прави пожар“ поручују да би радионице које организују требало уврстити у образовни систем, а ветерани се надају да ће њихови напори и исповијести афирмисати одрживи мир и искрени дијалог.

Пројекат се реализује захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Рад Удружења „Прави пожар“ можете пратити на wеб страници и друштвеним мрежама Фацебоок и Инстаграм. Мисија некадашњих ветерана, а данас најснажнијих бораца за мир се наставља.